Inlocuirea dintilor lipsa: ce solutii poti alege?

Pierderea dintilor poate fi o problema care afecteaza calitatea vietii pe mai multe planuri. Masticatia devine din ce in ce mai dificila, conturul fetei poate suferi modificari, iar increderea de sine poate scadea. In acest sens, oamenii pot apela la diverse solutii pentru a completa spatiile din care lipsesc dinti, prin coroane, implanturi sau proteze.

O solutie flexibila de inlocuite a dintilor lipsa este o proteza dentara care se scoate si se introduce cu usurinta in partea de sus sau de jos a gurii. Aceasta poate suplimenta intreg maxilarul sau doar o parte din maxilar de unde lipsesc anumiti dinti.

In continuare, vor fi prezentate mai multe solutii optime pentru inlocuirea dintilor lipsa, care sa asigure pacientilor o masticatie corecta si un stil de viata imbunatatit. Acestea pot fi adaptate in functie de necesitatile pacientilor, dar si in functie de dorintele lor cu privire la o dantura aspectuoasa.

Implanturi dentare rapide si durabile

Implanturile sunt o solutie durabila de inlocuire a dintilor lipsa si substituie atat radacina, cat si dintele propriu-zis. Pot exista multe clinici si cabinete care ofera diverse optiuni de dinti ficsi in 24 ore pret, acestia fiind o varianta rapida de montare a dintilor lipsa. Implanturile dentare pot fi de mai multe tipuri, precum:

  • De forma radacinii dentare
  • Miniimplanturi dentare
  • Implanturi tip lama
  • Implanturi subperiostale
  • Implanturi transosoase
  • Implanturi zigomatice

De-a lungul anilor, implanturile dentare au luat aceste forme din dorinta specialistilor de a oferi cat mai multa rezistenta si confort pacientilor. O parte dintre aceste implanturi au fost realizate pentru a inlocui dintii ingusti si pentru a oferi stabilitate protezelor mobile.

Implanturile de tip lama, subperiostale si transosoase sunt tipuri mai vechi de implanturi si, pe vremea lor, erau utile in cazuile de atrofie severa a oaselor. Unii pacienti care nu puteau beneficia de aditii osoase, puteai beneficia de aceste implanturi pentru inlocuirea dintilor lipsa.

Coroanele dentare: tipuri si beneficii

Cu toate ca aceste coroane pot fi montate si pe un implant, ele pot fi montate si pe dintii existenti ai unui pacient sau pot suplimenta partea lipsa a dintilor. O solutie optima de coroana este reprezentata de dinti zirconiu, rezistenti si estetici datorita proprietatilor materialului, insa exista si alte tipuri de coroane din care pacientii pot alege, precum:

  1. Coroana din portelan
  2. Coroana metalo-ceramica
  3. Coroana din compozit

Pe langa posibilitatea de a inlocui un dinte, aceste coroane se pot utiliza si pentru a reface un dinte degradat sau pentru a proteja un dinte fragil. Totodata, se pot integra eficient in randul intregii danturi, datorita aspectului cat mai natural oferit de materialele utilizate.

Din punct de vedere al rezistentei in timp, materialul optim din care se poate face o coroana durabila este zirconiul. Ele este mult mai puternic decat ceramica, ceea ce il poate face o optiune mai buna pe termen lung.

De ce este importanta ortodontia pentru inlocuirea dintilor?

Tratamentele de ortodontie presupun alinierea dintilor existenti pentru a corecta pozitia lor, dar si a maxilarului. Spatiile lipsa pot afecta dintii vecini, deoarece acestia se pot deplasa pentru umplerea spatiilor goale.

Din acest punct de vedere, iata de ce este importanta ortodontia atunci cand trebuie inlocuiti anumiti dinti:

MotiveDescriere
Corectarea pozitiei prin aparat dentar si aligner transparentDintii existenti sunt indepartati de spatiile goale si sunt asezati in pozitia lor corecta
Acoperirea spatiilor lipsa cu ajutorul aparatului dentarSpatiile goale pot fi acoperite prin orientarea dintilor existenti catre acestea, cu ajutorul deplasarii lor de catre aparatul dentar
Prevenirea acumularii de bacteriiAlinierea corecta a dintilor favorizeaza sanatatea bucala si, automat, imbunatateste conditiile de montare a implanturilor si coroanelor

Pe langa aceste aspecte, ortodontia poate ajuta la conturarea unui zambet frumos si, automat, la cresterea increderii de sine a pacientilor. De asemenea, poate imbunatati masticatia si poate diminua uzura dintilor in timp.

Ortodontia poate corecta muscatura, prin alinierea corecta a maxilarului si poate previne anumite traumatisme ale dintilor frontali care sunt inclinati spre exterior. Toate aceste beneficii pot ajuta un pacient sa isi imbunateasca atat sanatatea orala, cat si digestia.

Alege solutiile optime pentru sanatatea ta orala

Dantura este foarte importanta pentru fiecare om in parte, deoarece fara dinti puternici si sanatosi, nu am putea consuma alimentele preferate si nu am putea vorbi clar. Dintii pot contribui semnificativ la stima de sine prin faptul ca pot atrage multe priviri in timpul unui dialog si pot atrage, de asemenea, multe comentarii.

Lipsa dintilor este o problema care poate fi intalnita din ce in ce mai des la diversi pacienti. Solutiile eficiente de incoluire a dintilor, precum protezele, implanturile sau coroanele, contribuie la cresterea sanatatii organismului si la imbunatatirea celor mai simple activitati de zi cu zi, precum mancatul si vorbitul.

Indiferent de solutiile pentru care optezi, este important sa poti colabora eficient si deschis cu un medic specialist, care sa iti poata crea un tratament adaptat nevoilor tale. Inlocuirea dintilor lipsa poate presupune si alte tratamente aditionale, precum corectarea pozitiei dintilor existenti sau prevenirea aparitiei unor bacterii.