Filtrul HEPA se remarca prin inovatie in domeniul curateniei

Denumirea HEPA provine de la “High Efficiency Particulate Air” astfel ca filtrele care poarta aceasta denumire sunt special proiectate pentru a elimina particulele de cel putin 0,3 microni din aer, lasandu-l cat mai proaspat si curat. Aceastea ocupa un loc extrem de important in ceea ce priveste functionarea aspiratoarelor de ultima generatie, pentru ca pot indeparta chiar si cele mai mici particule de praf si murdarie lasand in urma o curatenie impecabila.

Un filtru HEPA isi gaseste utilizarea intr-o multime de aplicatii, avand in vedere ca poate imbunatati in mod evident calitatea aerului, prevenind astfel aparitia bolilor respiratorii sau alergiilor. Aspiratoarele cu filtre  HEPA sunt utilizate in special in locurile care necesita un nivel ridicat de curatenie sau in spatiile in care este absolut necesar sa se indeparteze particulele mici din aer.

Asadar, merita sa le folositi pentru a face curatenie in diferite cladiri precum : birouri, spitale, scoli si locuinte. Acestea ajuta la eliminarea particulelor, cum ar fi praful, polenul si bacteriile, oferind un nivel ridicat de igiena.

Foarte multe modele de aspiratoare folosesc filtre HEPA pentru a capta particule mici, cum ar fi acarienii, polenul sau alti alergeni, ceea ce le transforma in produsele ideale pentru cei care sufera de alergii sau astm.

Tipuri de filtre HEPA si destinatia acestora

Filtrele HEPA isi merita pe deplin denumirea de cele mai populare si mai eficiente filtre.

Acestea sunt special proiectate pentru a captura particule foarte mici si se remarca printr-o eficienta de cel putin 99,97%, in functie de model. Este important sa stiti care este tipul de filtru utilizat pentru dispozitivul de curatare pe care il aveti, pentru a avea certitudinea ca functioneaza corect si indeplineste cerintele de calitate ale mediului inconjurator.

Clasificarea filtrelor HEPA se face in 5 categorii numerotate de la 10 la 14 in functie de eficienta de filtrare a particulelor. Un filtru HEPA de tip 10 au o eficienta minima de 85% pentru particule cu dimensiunea de 0,3 microni, cele de tip 11 au o eficienta de 95% iar cele de tip 12 se remarca printr-o eficienta de 99,5%. Asadar, in functie de cum creste coeficientul, se mareste si eficiența de filtrare, dar si costurile.

De asemenea, filtrele HEPA de tipuri mai inalte pot necesita o putere mai mare pentru a pompa aerul, ceea ce implica si costuri mai mari pentru utilizarea acestora.

Cum functioneaza mai exact filtrele HEPA si care sunt dimensiunile de particule pe care le pot capta ?

Filtrele HEPA, dupa indica si denumirea acestora pot colecta foarte multe tipuri de particule minuscule, pentru a igieniza orice spatiu la randament maxim si a purifica aerul din orice incapere.

Asadar, dimensiunile particulelor variaza si pot fi influentate de mai multi factori, precum: umiditatea, temperatura si presiunea atmosferica. Filtrele HEPA sunt foarte eficiente in ceea ce priveste captarea particulelor mai mari de 0,3 microni. Acestea pot capta si particule mai mici decat atat, insa cu un grad de eficienta mult mai scazut, de aceea pentru particulele mai mici de 0,3 microni, sunt necesare filtre specializate.

Iata care este dimensiunea acestor tipuri de particule in microni :

 • Praf  0,3 – 100
 • Polen        10 – 1.000
 • Acarieni   0,1 – 1.000
 • Par de animale  2 – 100
 • Mucegai   0,7 – 100
 • Bacterii    0,3 – 60
 • Virusi       0,02 – 0,3
 • Fum 0,01 – 1

Este important de stiut acest lucru, pentru a intelege mai bine care particule pot fi indeparta, si care nu, avand in vedere ca cele minuscule nu se pot vedea cu ochiul liber.

Filtrele HEPA reutilizabile

Exista mai multe tipuri de filtre HEPA reutilizabile care difera in functie de materialul din care sunt fabricate si de gradul de eficienta.

De regula, filtrele reutilizabile sunt mai durabile si mai ecologice in acelasi timp, decat cele conventionale. Posibilul dezavantaj in acest context poate fi faptul ca sunt ceva mai costisitoare. Cu toate acestea, se dovedesc a fi o investitie excelenta pe termen lung, daca sunt intretinute si curatate in mod corespunzator.

Iata care sunt cele mai comune tipuri de filtre reutilizabile:

 • cu structura pliata

Acest tip de filtru HEPA este cel mai comun si este confectionat dintr-o structura pliata cu numeroase pliuri care maresc suprafata de filtrare. Poate fi fabricat din diverse materiale, cum ar fi hartia, spuma sau fibrele de sticla astfel ca le puteti gasi pe piata online in modele diferite.

 • cu strat dublu

Acestea sunt prevazute cu un strat dublu de material filtrant, astfel ca au capacitatea de a retine mai multe particule decat un filtru obisnuit. Aceste filtre sunt adesea utilizate pentru a imbunatati calitatea aerului.

 • cu carbon activ

Cele cu carbon includ un strat de carbon activ si ajuta in mod evident la reducerea mirosurilor si a poluantilor chimici din aer. Acest tip de filtru HEPA se foloseste deseori pentru indepartarea mirosurilor neplacute din spatiile comerciale sau industriale.

 • lavabile

Filtrele lavabile pot fi spalate si reutilizate. Pot fi fabricate din diverse materiale si sunt disponibile in mai multe variante, cum ar fi pliate sau cu strat dublu.

 • cu otel inoxidabil

Acestea sunt filtre HEPA durabile, datorita materialului din care sunt confectionate si sunt proiectate sa reziste la temperaturi ridicate si la conditii extreme.

De ce sa nu cumperi filtre HEPA care nu sunt originale ?

Este important sa tineti cont de aceste modele, deoarece s-ar putea sa intalniti pe piata de profil si altele similare, dar care nu fac parte din categoria celor autentice si de calitate, ci reprezinta doar alternative ieftine. Acestea nu se ridica la nivelul performantelor oferite de cele originale.

Un astfel de filtru HEPA ieftin nu poate captura particule de mici dimensiuni sau particulele care au forme neobisnuite. Mai mult decat atat, nu rezista la fel de bine in timp si se remarca printr-un grad de eficienta redus, astfel ca necesita sa le inlocuiti mult mai des decat filtrele HEPA autentice.

In plus, dat fiind faptul ca sunt fabricate din materiale de calitate inferioara, care pot elibera substante toxice in aerul pe care il respirati, va pot predispune la imbolnaviri. Aceste substante pot avea un efect negativ asupra starii de sanatate, daca sunteti expusi la contaminarea cu bacterii si diferiti alergeni pe termen lung.

Din acest motiv, este absolut esential sa va indreptati atentia catre un filtru HEPA de inalta calitate care va ofera toate beneficiile de care aveti nevoie, pentru a va bucura de un spatiu curat si un aer purificat. In acest sens este indicat sa colaborati cu producatori de incredere si sa verificati cu atentie specificatiile produsului respectiv. Doar in acest fel aveti ceritudinea ca va achizitionati un filtru autentic, care merita toti banii si faceti o alegere inteligenta.

Alte informatii utile despre filtrele HEPA

Multi au auzit vorbindu-se despre filtrele HEPA, insa putini sunt cei care stiu ca este vorba despre un filtru de aer ce se identifica printr-o eficienta sporita in absorbtia celor mai mici particule. Acestea au o importanta majora in viata de zi cu zi, dat fiind faptul ca multe aspiratoare moderne functioneaza pe baza acestui sistem de filtrare.

Datorita eficientizarii acestui sistem se poate ajunge pana la un procent de retentie 99,99% a bacteriilor si virusilor responsabili de transmiterea bolilor. Microorganismele care sunt imposibil de observat pot fi captate de aceste filtre, care se dovedesc a fi extrem de eficiente atat pentru purificarea aerului din diferite incaperi sau din automobile, cat si pentru curatarea spatiilor generoase de locuit sau alte spatii de diverse dimensiuni.

Datorita faptului ca aparaturile electrocasnice de ultima generatie utilizeaza acest sistem de filtrare, au devenit extrem de cunoscute si foarte bine cotate la nivel global. Retentia de pana la 99,99% a impuritatilor aerului imbunatateste in mod semnificativ nivelul de calitate a vietii si, totodata, reduce riscul aparitiei alergiilor sau problemelor respiratorii oferind un plus de confort. In acest sens. persoanele predispuse la astm si alergii trebuie sa foloseasca un astfel de aspirator, pentru a se bucura din plin de sananate.

Aspiratoarele etichetate HEPA si-au dovedit eficienta datorita sistemului unic de filtrare. Cele mai dotate modele reusesc sa ajunga la performnata de a trece prin filtru tot aerul absorbit, astfel incat acesta sa nu mai revina in mediul ambiant. Acestea se remarca printr-o etansare perfecta. Un aspirator performant dotat cu un filtru HEPA, dezvolta o putere mai ridicata si ofera randament maxim.

Principiul de functionare al filtrului are la baza o consistenta de fibre de sticla cu diametrul cuprins intre 0.5 si 2 micrometri. Distanta dintre fibre este de aproximativ 0.3 micrometri. Particulele cele mai fine pot fi stocate de filtru datorita unei combinatii a trei procese distincte, precum: aderenta pe fibre, impactul unei particule cu fibra, difuziunea care provoaca o miscare ce reia efectiv ciclul celor doua procese realizate anterior. Aceste se remarca printr-o viteza mare de absorbtie, lasand in urma o curatenie sclipitoare.

Ofera cele mai bune rezultate in cazul eliminarii particulelor de la 0.1 – 0.4 micrometri. Asadar, densitatea, dispunerea in straturi multiple si dimensiunea foarte redusa a fibrelor fac diferenta intre un filtru HEPA si unul normal.

In concluzie, filtrul HEPA a fost dezvoltat la baza unei tehnologii puternice de absorbtie a impuritatilor din aer pana la cele mai mici particule care plutesc in jurul nostru iar scopul principal este de a imbunatati in mod pozitiv calitatea vietii noastre si a ne oferi un grad inalt de confort.

De indata ce ati inteles la ce se refera acest concept si stiti cat de importanta este utilizarea unui astfel de filtru, puteti sa va bucurati din plin de toate beneficiile oferite. Denumirea HEPA face referire la un sistem inovator de filtrare a aerului si murdariei si se remarca printr-un nivel de calitate ridicat, ceea ce va asigura ca ati facut o investitie de succes.