Novakid.ro te ajută să înțelegi ce tipuri de inteligență poate dezvolta copilul tău

Novakid-tipuri-de-inteligenta

În sistemul educațional din România, evaluările desfășurate la nivel național au o frecvență considerabilă. Începând din clasa a II-a, acestea devin rapid un centru de interes pentru elevi, acaparând atenția pe termen lung. În ciuda importanței lor însă, cunoștințele testate – de limba română și de matematică – au ca efect umbrirea altor materii predate, capabile să ofere abilități sociale cheie în viața de adult.

În contextul dat, este esențial ca părinții să înțeleagă faptul că notele și calificativele obținute de cei mici nu le reflectă integral competențele, în special pe care le-ar putea căpăta mai târziu. Howard Gardner, psiholog american și autor al Teoriei Inteligențelor Multiple, confirmă acest lucru și schimbă viziunea tradițională asupra agilității mentale. El propune mai multe tipuri de inteligență, subliniind că toate persoanele dispun de o combinație unică. Înțelegerea lor sprijină fructificarea potențialului fiecărui copil, motiv pentru care Novakid, platforma specializată în cursuri de limba engleză online, vi le prezintă astăzi pe larg.

Inteligența spațială

Capacitatea de a gândi în imagini și de a vizualiza clar locurile este atribuită inteligenței spațiale. De obicei, copiii care o au se descurcă să deseneze și să rezolve puzzle-uri fără prea mare efort. Lista domeniilor în care juniorii pot performa la maturitate include arhitectura, designul sau ingineria.

Pentru dezvoltarea inteligenței spațiale, sunt recomandate activități de desen, pictură și modelaj. De asemenea, este de dorit să vizitați muzee de artă și natură, unde pot fi observate și interpretate diferite forme și modele.

Inteligența lingvistică

Inteligența lingvistică valorifică puterea cuvintelor și a limbajului, fiind adesea manifestată prin dragostea pentru lectură, scris sau învățarea unei limbi străine. Ea poate fi încurajată prin discuții și jocuri de cuvinte, așa cum se întâmplă în cadrul ineditelor lecții de limba engleză pentru copii Novakid.

În plus, scrierea creativă, povestirile și poezia sunt și ele niște alternative excelente. Prin conversații deschise sau diverse jocuri de rol, îl poți încuraja pe micuțul tău să-și exprime gândurile, dar și să-și îmbogățească vocabularul.

Inteligența logică

Aceasta se bazează pe abilitatea de a raționa, calcula și gândi logic, aducând în centrul atenției interesul pentru științe, experimente sau exerciții de logică.

Vă puteți orienta către jucăriile educative, care includ numărarea, clasificarea și rezolvarea problemelor. Încurajarea întrebărilor de tipul „de ce” și „cum”, contează deosebit de mult, la fel și explorarea răspunsurilor în echipă. Puteți participa împreună la activități și jocuri care să stimuleze gândirea critică sau curiozitatea științifică, petrecând timp prețios unul cu celălalt.

Inteligența muzicală

Presupune capacitatea de a percepe, disemina, transforma și exprima formele muzicale. După cum era de așteptat, o trăsătură definitorie este sensibilitatea mărită la ritmuri, tonuri și muzică.

Este recomandat să ascultați diferite genuri de muzică, iar mai apoi să discutați despre ce ați simțit. Desigur, practica instrumentelor și participarea la evenimente muzicale sunt încurajate. Cântatul sau crearea de ritmuri simple pot reprezenta deopotrivă o modalitate plăcută de a dezvolta această inteligență.

Inteligența kinestezică

Se concentrează pe utilizarea corpului pentru exprimarea sentimentelor sau chiar atingerea unui scop. Este specifică atât dansatorilor, cât și sportivilor sau chiar chirurgilor.

Pentru a o potența, activitățile fizice sunt cruciale. Dansul, yoga pentru copii, sporturile de echipă sau simplele plimbări în natură sunt moduri excelente de a cultiva conștientizarea corporală. Mai mult decât atât, jocurile care implică coordonare mână-ochi, echilibru și finețea mișcărilor ajută la îmbunătățirea acestei inteligențe.

Inteligența interpersonală

Înțelegerea persoanelor și interacțiunea eficientă sunt posibile datorită inteligenței interpersonale. Aceasta este caracterizată de empatie, bună capacitate de rezolvare a conflictelor și abilități de conducere.

Poate fi stimulată prin participarea la evenimente comunitare, jocuri de grup și proiecte extrașcolare. Și discuțiile despre sentimente, emoții și relaționarea cu alții sunt vitale. Este important ca micuțul să fie încurajat să se exprime, să asculte și să colaboreze, dezvoltându-și astfel abilitățile sociale.

Inteligența intrapersonală

Inteligența intrapersonală are în prim-plan auto-înțelegerea și capacitatea de a lucra eficient pe cont propriu. Este conturată prin auto-reflecție, cunoașterea de sine și înțelegere a emoțiilor proprii.

Îți poți ajuta copilul să-și dezvolte o bună înțelegere de sine prin jurnale personale, meditație și timp alocat reflecției. De efect sunt și discuțiile despre emoții, gânduri și reacții, întrucât devine conștient de propriile sentimente și de modul în care toate acestea îl influențează.

Inteligența naturalistă

Cea de-a opta inteligență este cea naturalistă, care subliniază abilitatea de a recunoaște și clasifica speciile, flora și fauna. Datorită ei, explorarea mediului și grădinăritul sunt niște ocupații plăcute, de mare interes.

Drumețiile, observarea activă a plantelor și animalelor sau dialogurile despre elementele din natură sunt foarte benefice. În plus, grădinăritul sau proiectele de conservare oferă oportunități practice când vine vorba despre înțelegerea și respectarea naturii.

Efectele învățării ludice la Novakid

Gândită sub forma unei platforme interactive de învățare a limbii engleze, școala online Novakid reușește să ofere mai mult decât cunoștințe lingvistice. Grație metodologiei sale, pune la dispoziția copiilor o experiență imersivă, în care învățarea ludică duce inclusiv spre dezvoltarea pasiunilor personale și abilităților sociale.

Lecțiile 1-1 sunt predate de către profesori specializați în lucrul cu micuții, ce țin cont de caracteristicile lor individuale. Astfel, întreaga experiență educațională este percepută drept o activitate distractivă, jocurile, poveștile, benzile desenate, cântecele sau călătoriile virtuale transformându-se în materiale didactice. Marea majoritate a cursurilor conțin secțiuni care permit elevilor să se exprime desenând pe diapozitive sau fiind activi în mediul lor, aspect ce sporește creativitatea, implicarea și dorința de acumulare a cunoștințelor. 
Ajută-ți juniorul să devină cea mai bună versiune a sa și rezervă aici, gratuit, o lecție de engleză pentru copii la Novakid!