The Magic of Chick Corea, concert – omagiu la Sala Radio

Simona-Strungaru.jpg

[ad_1]

Joi, 27 octombrie (de la ora 19:00), noua stagiune de jazz a Big Band-ului Radio debutează la Sala Radio cu un concert – omagiu: The Magic of Chick Corea, eveniment dedicat memoriei marelui muzician de jazz american, care a trecut în neființă anul trecut. Compozitor, pianist, percuționist, creator al unor piese celebre considerate astăzi standarde de jazz, Chick Corea a fost distins cu 27 de premii Grammy.

Concertul îl va avea ca solist pe George Natsis, unul dintre cei mai apreciați pianiști de jazz români, și se va derula sub conducerea muzicală a dirijoarei Simona Strungaru (foto), la prima sa stagiune ca dirijor al prestigiosului ansamblu Radio România.

„Concertul marchează deschiderea stagiunii 2022-2023 a Big Band-ului Radio și debutul meu ca dirijor al acestui reputat ansamblu. Îmi face o mare plăcere să colaborez cu muzicienii extraordinari ai Big Band-ului, iar programul pe care l-am ales reprezintă o celebrare a creației marelui pianist și compozitor Chick Corea”, a declarat Simona Strungaru.

Veți asculta unele dintre cele mai reprezentative lucrări compuse de Chick Corea, precum Spain, Armando’s Rhumba sau Fiesta, în aranjamente de referință semnate de Mike Tomaro sau Michael Mossman, și îl veți urmări pe maestrul George Natsis în ipostaze solistice, atât alături de Big Band, cât și cu două piese de combo în aranjamente proprii – Humpty Dumpty (versiune de trio, cu tobe și contrabas) și Sea Journey (în formulă de cvintet, cu tobe, contrabas, trompetă și saxofon alto).

Începând cu anii ‘60, Chick Corea a participat alături de Miles Davis la nașterea curentului jazz fusion, o combinație de elemente ale jazzului clasic cu muzica rock, funk sau rhythm and blues. S-a născut astfel un univers muzical fantastic pe care Armando Anthony ‘Chick’ Corea (1941 – 2021) l-a dezvoltat și îmbogățit constant. Repertoriul pe care Big Band-ul Radio îl prezintă publicului subliniază acest lucru prin abordarea mai multor lucrări din diferite perioade de creație ale artistului, precum Senor Mouse, Little Flamenco sau Crystal Silence.

Pianistă, dirijor de orchestră, orchestratoare și compozitoare, Simona Strungaru a absolvit în 2010 masteratul la Conservatorul din Amsterdam. În același an, a dirijat premiera mondială a operei S.A.L.O. (Standard American Lexicographical Opera) de Michael Karr, la Grand Theater Groningen – Olanda.

Pe 18 iunie 2022, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF a avut loc prima audiție absolută a muzicii pentru centenarul filmului Nosferatu, o simfonie a groazei compusă de Simona Strungaru și comandată de Institutul Goethe din București. Cine-concertul a fost susținut de Orchestra Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Stefan Geiger.

Sub bagheta dirijorală a Simonei Strungaru au evoluat, printre altele, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Orchestra Filarmonicii Banatul și Big Band-ul din Timișoara, Orchestra și Corul Filarmonicii din Târgu Mureș, Orchestra și Corul Filarmonicii Oltenia din Craiova, Orchestra Filarmonicii din Sibiu, Orchestra Filarmonicii din Botoșani, Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea etc.

Din anul 2009, Simona Strungaru a început să dirijeze big band-uri precum Modern Balkan Jazz Orchestra, la Blue Note Hall din Amsterdam. S-a aflat la pupitrul ansamblului Bucharest Jazz Orchestra în concerte derulate în cadrul Bucharest Jazz Festival – București, acompaniindu-l pe renumitul trompetist Alex Sipiagin, în concerte eveniment precum dublul tribut Ella Fitzgerald / Maria Tănase cu Irina Sârbu ca solistă. În 2021 a fost invitată să compună și să orchestreze pentru Balkan Youth Jazz Orchestra, în Muntenegru.

Simona Strungaru este și dirijor permanent al ansamblului de muzică contemporană SonoMania, alături de care participă la festivaluri, iar în 2015 a lansat orchestra și conceptul Simona Strungaru Symphonics în cadrul Nopții Albe a Bucureștiului, interpretând în premieră compoziția proprie Simfonia I – Gaston pentru orchestră și live visuals.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.

Articolul The Magic of Chick Corea, concert – omagiu la Sala Radio apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link